Winnaar SEO Effect brancheonderzoek bespaart 4,5 ton aan Adwords klikken

Onze partner SEO Effect is gestart met SEO brancheonderzoek en in het eerste SEO onderzoek wordt de ‘zorgverzekeringsbranche‘ onder de loep genomen.

Er worden een twintigtal zorgaanbieders vergeleken op de 82 belangrijkste zoekwoorden. Het totale zoekvolume uit het onderzoek is 775.000 op maandbasis. best wel een redelijk deel van de totale zoekvolumemarkt als is die lastig in te schatten. Is het het topje van de ijsberg? Hoelang is de long-tail?

De zorgverzekeringsmarkt is natuurlijk een echt seizoensproduct. Het is van belang dat aanbieders juist in de laatste maand van het jaar goed gaan scoren. Door het jaar heen dien je goed je online PR acties voor te bereiden.

We hebben dit vaak gedaan voor het inmiddels door zilveren kruis overgenomen Agis waarmee we genomineerd waren voor een speld, ooit,  maar dat is uit de oude doos.

En de winnaar?

Independer.nl is de winnaar geworden, met een ‘google zichtbaarheid’ van boven de 50%. Independer spaart daarmee alleen al in december 2016 meer dan €450.000 uit aan Adwords klikken!

Dat is dus per maand. Over SEO waarde gesproken.

winnaars seoeffect brancheonderzoek zorgverzekeringen

Enkele grotere zorgverzekeraars komen nauwelijks boven de 2% uit. Zij zijn de verliezers in dit onderzoek en zijn dus sterk afhankelijk van navigatiezoekers op basis van merkbekendheid.

KPI Visibility index

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van het door SEO Effect tools zelf ontwikkelde KPI ‘Visibility index’.

Het is een metric die het gewogen gemiddelde zichtbaarheidsindex voor een zoekmachine in de zoekresultaten aangeeft. Deze metric wordt berekend op basis van het gemiddelde zoekvolume van elk opgenomen zoekwoord voor non-branded zoekwoorden.

seo effect visibility index zorgverzekeringen desktop

Alleen non-branded

Branded zoekwoorden zijn uitgesloten van deze metric omdat deze zoekwoorden voor bepaalde sites voordeel opleveren. Zo zal een zoekterm als ‘Ohra’ gemakkelijk zijn voor Ohra.nl om op te scoren maar moeilijker voor dsw.nl. Deze branded termen zijn dus voor de vergelijking niet meegenomen in de vergelijking.  

Vragen bij het onderzoek

Natuurlijk roepen dit soort cijfers allerlei vragen bij onszelf op:

  • Missen we een concurrent of een vergelijker die we zouden moeten meenemen?
  • Hebben we wel alle en de juiste zoekwoorden meegenomen?
  • Is het wel oké voor de marktwerking dat vergelijkers niet alle zorgverzekeraars meenemen gezien hun enorme marktaandeel?
  • Zou dat advertentiegeld van de marktwerking niet beter aan de zorg zelf besteed kunnen worden?
  • Hoeveel geld geeft de branche eigenlijk uit aan alle marketingkanalen (tv, radio, online) en welk aandeel heeft search daarin?
  • en nog meer…

Lees het hele SEO onderzoek zorgverzekeringen

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *