Eindelijk is 27 Augustus -gisteren dus- Google for Jobs live gegaan in Nederland!
Nadat ergens in februari er al wat testresultaten van Google for jobs ‘into the wild’ gezien waren, was het lang stil. En nu is het dan eindelijk zover.
Recruiters en vacaturesites, uitzendbureau’s: maak de borst maar nat want Google for jobs zal net als de hotel en vlieg vergelijker veel verkeer gaan afsnoepen. maar er zijn ook kansen voor je organic search.
Gelukkig zijn al heel veel werkgevers voorbereid of serveren hun vacatures ook uit via jobboards als Indeed en Monsterboard want die worden zo wie zo meegenemen.
Hoe ziet Google for Jobs Nederland eruit?
Zoals je ziet komen de eerst paar vacatures direct in de search resultaten naar voren. Daar kun je ook filteren op dienstverband, datum van plaatsen. De locatie staat automatisch op de plek waar vanuit je zoekt (in dit geval Haarlem).
Hoe komen je vacatures in Google for jobs?
Er zijn 2 methoden om dit te bereiken:
- Zorg dat je vacature advertenties op jobboards staan die zelf methode 2 toepassen
- Ga zelf zorgen dat Google for jobs jouw vacatures goed kan indexeren
Via de jobboards
Zoals gezegd kan je gebruik maken van de sites van derden. Als je al een feed hebt naar een jobboard, crawled Google je vacatures van daaruit. Nadeel is dat de sollicitaties ook vandaaruit verwerkt worden. Ena ls j dan per ingevulde sollicitatie betaald blijft het een dure overeenkomst die duurder wordt naar gelang Google for Jobs succesvoller wordt.
Laat Google for jobs je eigen vacature’s crawlen
Een betere opties is dan ook om Google for Jobs je eigen site te laten crawalen.
Dit die je door 2 zaken op orde te brengen:
- Zorg dat je individuele vacature pagina’s aangekleed worden met rich snippets voor Google for Jobs
- Zorg dat je een xml of beter api feed met je jobs naar Google maakt.
Rich snippets Google for jobs
Gestructureerde gegevens zijn een gestandaardiseerd formaat voor het verstrekken van informatie over een pagina en het classificeren van de pagina-inhoud. Als u nieuw bent met gestructureerde gegevens, kunt u meer lezen over hoe gestructureerde gegevens werken.
Bron: Google
- Maak en JSON-LD aan per vacature. zie deze lijst van ‘structured data type definitions’ en dit voorbeeld. Hoe meer gegevens erin staan hoe meer filtermogelijkheden.
Feed voor Google for jobs
Je kunt je vacatures op 2 manieren laten indexeren door Google.
- via een aparte xml job feed die aan de algemene richtlijnen voldoet met <lastmod> en de canonical URl van de vacature UL (vaak gelijk). Als je deze methode gebruikt kun je ook een aparte xml aanmaken met vacatures die niet meer gelig zijn.
- via de Google Indexing API. Gebruik deze methode als je erg veel vacatures hebt met een groot verloop of als je sneller geïndexeerd wilt worden dan de jobboards waardoor de kans groter wordt dat de knop ‘solliciteer’ direct op jouw site land ipv via een jobboard.
Google for job tips
- Kijk of de google for job rich snippets goed doorkomen met de rich snippet testing tool
- Meet het Google for job verkeer door een utm code aan de JSON-LC. bv utm_campaign=google_jobs_apply&utm_source=google_jobs_apply&utm_medium=organic
- Voeg ook een salaris toe. Uit onderzoek blijkt dat dit de CTR en conversie flink verhoogd.
- Niet alle velden zijn verplicht om toch in Google for jobs te komen. Zo zijn baseSalary, validThrough en Joblocation.adresss.streetAddress optineel.
- Voeg wel jobLocation of joblocation.adress.addressLocality voor de gemeente toe. Dit is een veel gebruikt criterium om te zoeken. Daarnaast zal Google for jobs dit gebruiken voor iedereen die geen plaats toevoegd aan zijn zoekwoord (bijna 100%).
- Het logo dat naast de job post staat is die van je website. Dit haalt Google uit je ‘Knowledgecard’. Geen logo? Claim je kenniskaart of wijzig deze. Of voeg een apart voor google for jobs toe met de hiringOrganization logoe property.
- Vacatures die vervuld of verlopen zijn moeten verwijderd worden. Als je dat niet doet kun je uit Google voor Jobs gegooid worden. Dit doe je op basis van een van de volgende methoden: door een verloopdatum mee te geven in de rich snippets met ‘validTrough’, de pagina te verwijderen van je site en er een 404 of 410 status komtof door de Jobposting rich snippets van de vacature pagina af te halen als deze verlopen is. Daarnaast kan je ook via de indexing api of de xml sitemap aangeven dat de vacature verlopen is.
- en de laatse tip: kijk in Google search console > optimalisaties > Vacatures of en hoe de indexatie van je vacatures ervoor staan en los de fouten op.
Geef een reactie