Impact AMP op mobile SEO

Sinds de lancering 6 maanden geleden van AMP (Accelerated Mobile Pages) heeft Google niet stilgezeten. Google kondigt nu aan dat ze meer soorten content geschikt gaan maken voor AMP. Om websitebeheerders de tijd te geven over te schakelen heeft Google ook een  AMP preview live gezet. Bezoek de Google AMP sneak preview via je mobiele telefoon en je ziet zoekt al publisher verschijnen die AMP content in Google hebben gekregen.

Na eerst deze zeer snelle mobiele content uitgerold te hebben voor de ‘Top Stories carousel’ op mobiel komen ze nu goed op gang. De carrousel is begin augustus ook gelanceerd in Nederland en 5 andere landen. Daarnaast kondigde Google aan dat de ondersteuning van AMP voor andersoortige content er binnenkort aankomt voor de gehele mobiele zoekresultaten pagina.

Sneak preview AMP Nederland

Met de Google AMP sneak preview kun je deze mobiele zoekresultaten al verkennen. (vanaf mobiel, níet vanaf desktop)

De AMP top stories carrousel is nu al een sinds 2 augustus live in NL. Uitgevers als Sanoma, de persgroep doen mee.  AMP werd weliswaar al live gezet in februari dit jaar maar het bleef toch een incrowd feestje van Engelstalige uitgevers. Toen werd namelijk in Google news van een aantal uitgevers de AMP carrousel live gezet.

Nog even de livegang van AMP op een rijtje

  1. amp-result-v3-cellphonecaseNajaar 2015: Google kondigt aan dat ze met AMP gaan komen
  2. Eind februari: Google start echt met AMP
  3. April 2016: de ‘Top stories carrousel’ is live in Google.com voor Engelstalige media
  4. Begin augustus 2016: De ‘Top stories carrousel’ is ook live in 5 extra landen waaronder Nederland. (En Australia, Colombia, Argentinië en de Ukraine.) Bron: email
  5. 2 augustus: Google kondigt aan dat ze ergens tegen het einde van dit jaar ook ‘andersoortige content’ willen gaan aanbieden via AMP. Via de Google AMP sneak preview kun je alvast zien wat er zoals aan komt.
  6. 20 september: Google kondigt aan dat ze AMP gaan uitrollen
  7. 21 September: Google kondigt aan “AMP search results on Google will be rolling out worldwide when it launches in the coming weeks.”

Wanneer het nu precies allemaal ook naar Nederland komt blijft beetje vaag maar één ding is zeker: ze zetten er vaart achter!

Een AMP voorbeeld

Google leest deze pagina uit: https://www.seoeffect.com/nl/blog/update-posts/nieuw-zie-wat-je-seo-concurrenten-doen/amp/

Maar serveert deze pagina: https://www.google.nl/amp/s/www.seoeffect.com/nl/blog/update-posts/nieuw-zie-wat-je-seo-concurrenten-doen/amp/  in het zoekresultaat aan de gebruiker.

Tip: Alleen als je nu op je mobiel dit artikel leest, heeft klikken op de 2de link zin om de gehoste versie te bekijken anders wordt je doorgestuurd naar de AMP van SEO Effect zelf.)

Meer leren over AMP?

Lees ook onze uitgebreide post op SEO Effect over AMP en het belang van AMP op mobile SEO.

 

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *