Google Grants: hoe je gratis $10.000 in Google Ads kliks krijgt.

Handleiding Google Grants aanvragen

Organisaties die een ‘algemeen nut’ beogen, zogenaamde ‘goede doelen’ met een ANBI status kunnen van Google een Grant krijgen om gratis te adverteren.

En dat gaat om best veel geld: $10.000,- per maand. Dat is dus op jaarbasis $120.000 aan gratis kliks. Waarom in dollars zul je je afvragen? Omdat -ookal gebruik je de Nederlandse Google Ads interface- dit Amerikaanse bedrijf de grants en de kliks in dollars toont en niet in Euro’s. Je biedt dus ook in dollars, je totale ‘uitgaven’ etc worden ook getoond in dollars. Best irritant maar hé, het is gratis! In dit artikel lees je wat de voorwaarden zijn en hoe je dit aanvraagt.

Voorwaarden voor Google Grants

Je organisatie moet in 1 van de meer dan 50 landen gevestigd zijn waar Google Google Grants uitkeert. Gelukkig valt Nederland en alle EU landen daaronder.

Je moet een in Nederland goedgekeurd goed doel zijn met een ANBI  (algemeen nut beogende instelling) of SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instellingen) beschikking.

 • De voorwaarden is voor NL dat je een geldige ANBI of status hebt. Zodra je aanmelding is goedgekeurd en je de akkoord gaat met de gevraagde certificeringen voor het non-discriminatie etc wordt je aanvraag beoordeelt. Als dit wordt goedgekeurd krijg je toegang tot Google Ad Grants Mar ook gratis G suits for non profite (email, crm, agenda, opslag)  YouTube non-profit en het Google Earth en maps programma.
 • Je moet minimaal één  eigen https (veilige) website hebben van hoge kwaliteit.: eigen https site met unieke eigen content die de missie en doelen duidelijk beschrijft, snel laadt, geen puur commercieel karakter hebben of als je iets verkoopt moet het heel duidelijk zijn wat er met de inkomsten gebeurd. Er mogen beperkt advertenties op de site staan die passen bij de doelstelling maar geen Google AdSense.

Stap voor stap handleiding aanmelden Google Ad Grants

6 stappen aanvraag Google Ad Grants
Google zelf verteld je dat het in 6 stappen geregeld is. Ik kom tot dezelfde 6 maar andere stappen.

Benodigde tijd: 21 dagen

Stap voor stap handleiding aanmelden Google Ad Grants

 1. Krijg of check je ANBI beschikking

  Zorg dat je een ANBI of SBBI beschikking krijgt. AL een ANBI? Kijk op ANBI zoeken of je bekend bent bij de belastingdienst.

 2. Registreer je organisatie bij Techsoup

  Meld je eerst aan organisatie aan bij Techsoup.nl met je ANBI (RSIN) of SBBI nummer.

 3. Haal na goedekeuring je techsoup validatietoken op

  Na goedkeuring (2-14 werkdagen) haal je je Techsoup validatietoken op. Dit token ziet er ongeveer zo uit: 123c492@Organisatienaam en is 60 dagen geldig.

 4. Meld je nu met dit token aan bij Google for non profits

  Meld je nu aan bij Google voor Non-profitorganisaties.
  Gebruik het Techsoup token om je organisatie te verifiëren.
  Verificatie kost ook hier weer enige dagen.

 5. Google Ad Grants activeren

  Na verificatie log je in op Google voor Non-profitorganisaties en klik je onder de naam van je organisatie op Producten activeren.
  Kies voor Google Ad Grants.
  Je krijgt van Google Ad Grants een account toegekend, dus dit niet alvast zelf eerder aanmaken. Verifieer nu dit Google Ad Grants account.

 6. Richt je Google Ad grants account in

  Volg de stappen in de Google handleiding om je Google Ad Grants account in te richten en je eerste campagne te maken.

  Problemen met activeren? Gebruik deze Ad Grants probleem oplosser van Google.

Beperkingen van Google Ad Grants

Helaas kun je met een Google Ads Grants niet hetzelfde als met een gewoon commercieel account. De verschillen op een rijtje:

 • Je mag alleen tekstadvertenties inzetten. Dus geen Display, YouTube, Gmail of remarketing tekst of display advertenties. Je mag overigens wel een betald Google Ads account laten draaien naast je Grant account. Via de remarketing regels in Google Analytics kan je deze dan eerst laten vullen via het gratis verkeer van de Grant en ze via het betaalde account te retargeten.
 • De tekstadvertenties worden alleen getoond op zoekresultaten pagina’s van Google en dus niet op sites van zoekpartners.
 • De tekstadvertenties worden altijd onder gewone commerciële advertenties getoond.
 • Je maximum bod is $2,- tenzij je biedt naar conversies maximaliseren.
 • Over zoekwoorden:
  • Je mag niet bieden op enkelvoudige zoekwoorden of zoekzinnen die niet bij je missie passen of te algemeen zijn. Dus niet op ‘biodiversiteit’ maar wel op ‘biodiversiteit voedselbos’ Dus niet ‘gratis download’ maar ‘Download ons tuingevel tip boekje’
  • De zoekwoord kwaliteit moet hoger dan 2 (van max 10) zijn.
   • Tip: maak een geautomatiseerde regel aan die zoekwoorden op pauze zet zodra de kwaliteitsscore onder de 3 van 10 zakt.
 • In je accountstructuur moet je geografische targeting (bv Nederland) aan hebben staan en tenminste 2 actieve advertentiegroepen per campagne  en per advertentiegroepen minimaal 2 unieke advertenties. Daarnaast moeten er per advertentie minimaal 2 unieke sitelinks aanstaan.
 • Ook de prestaties moeten aan minimale eisen voldoen. Als u geen ‘slimme’ campagnes gebruikt dient uw gemiddelde klikfrequentie (ctr) minimaal 5% te zien. Dit geld op accountniveau, dus niet op individueel zoekwoordniveau.
 • Ook moet u conversie bijhouden van uw Google Ads en minimaal 1 conversie per maand genereren (en nee, je mag niet bv 30 seconden op de site als conversie hiervoor gebruiken)
  • Tip 1: importeer hiervoor de Google Analytics conversies en stel daarvoor in Google Ads de conversie-attributie in.
  • Tip 2: Als je niet genoeg conversies haalt in het begin, zet dan Googles standaard slimme conversie aan. Dit zijn gebruikers in je top 5 qua gebruik van de site (pageviews, tijd op site, lage bounce, etcetera)
 • Accounts die op of na 22 april 2019 zijn aangemaakt moeten zelfs verplicht gebruik maken van op conversies gebaseerde slimme biedingen. Elke campagne moet een van de volgende biedingsinstellingen gebruiken: ‘Aantal conversies maximaliseren’, ‘Conversiewaarde maximaliseren’, ‘Doel-CPA’ of ‘Doel-ROAS’.

Google Ads Grant account afgekeurd? Heractiveer!

Als je  account wordt gedeactiveerd doordat je onder bovenstaande beperkigen bent gaan vallen krijg je een mail met wat de problemen zijn. Nadat je de problemen hebt opgelost moet je een  her-activering aanvragen.

Tip: gebruik dit Google Ads Grants Google data studio dashboard om te zien of je aan alle regels (blijft) voldoen. Bekijk hiervoor het deel 2 uit het dashboard: Complience Policies.

google grant dashboard compliance

Is het allemaal geluk? Of kom je er niet uit? We kunnen de Google grant samen met je aanvragen en de campagnes aan de hand van je doelstellingen voor je invullen. Neem dan contact met ons op.

In een volgende post zal ik ingaan op de best practices in het gebruik van de Google Ad grants.

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *