Organic search kampioen CTR

Enquiro stelde gisteren een 55 pagina’s tellende onderzoeksrapport beschikbaar naar de  de rol van search in de B to B markt: “Business to Business Survey 2007”.

1086 professionals werden geselecteerd op het feit dat ze binnen 1 jaar een b-to-b aankoop zouden gaan doen met een waarde van meer dan $1000,-

Naast de vele andere onderzoeksgegevens worden er ook cijfers gepresenteerd over de verschillen tussen organic en paid search.

Er wordt in navolging van eerdere onderzoeksgegevens uit Eyetracking 1 en II ook een vergelijking gemaakt tussen de doorklik ratios (CTR, het percentage van de mensen dat een zoek resultaat ziet en dan op en resultaat klikt). 

Zowel het aantal kliks op de organic top 10 en de paid search top 10 neemt toe. ‘Other’ kliks (niet top 10 posities) nemen af.

Als we wat dieper in de gegevens kijken en we onderscheid maken tussen de plek waar de de vermelding staat zien we dat -zoals verwacht- de top 4 posities bij de organic en paid search het beter doen dan de minder zichtbare paid search advertenties en de laatste 6 organic search resultaten onderaan de eerste bladzijde.

In de twee laatste grafiekjes zie je de CTR per positie van de paid en de organic search.

Hier valt op dat de top 2 posities heel veel van de klikken voor hun rekening nemen. Wel opvallend dat de PPC right1 (de eerste advertentie rechtsboven) het in het laatste onderzoek beter doet dan de nr 3 van de advertenties links boven.

Als we de CTR van de organic search posities bekijken valt op dat de top vier posities inderdaad relatief veel verkeer krijgen.

Dit onderzoek van Enquiro bevestigd de lacune die het onderzoek van Checkit en De Vos & Jansen  en liet liggen. Middels eyetracking onderzoek werd onderzocht waar de meeste kijktijd naar toe gaat.

De voornaamste conclusies die uit dit onderzoek naar voren kwamen:

  1. 98% bekijkt de bovenste drie natuurlijke zoekresultaten.
  2. 96% bekijkt de bovenste drie gesponsorde zoekresultaten.
  3. 31% bekijkt de rechtse gesponsorde zoekresultaten.
  4. Kopers kijken langer en naar meer zoekresultaten en focussen op vertrouwde merknamen

Conclusie

  • Ook het onderzoek van Enquiro bevestigt weer dat organic meer oplevert dan paid, ook in de B2B markt.
  • Maar liefst 74% van de klikken gaan naar de top 10 organic search resultaten tov 18,7% voor paid search.
  • Het aandeel top 10 organic search is in 2 jaar tijd gestegen van 54% naar 74%.
  • Het aandeel  top 12 paid search is in 2 jaar gestegen van 16,8 naar 18,7%.
  • Het is erg zinvol een zoekresultaat in de positie 6-10 in de top 5 te krijgen want dit verdubbelt je CTR. Een verbetering van je zoekresultaat van positie 2 naar positie 1 verdubbelt nogmaals de CTR.
  • Bij de keuze waar je je energie aan besteed is het dus zinvoller je aandacht te richten op het verbeteren van top 2 en 3 naar top 1 posities. Dan van top 20 naar top 10 posities.
  • Dit geld voor zowel organic als paid search.

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *