Kredietcrisis goed voor zoekmachine optimalisatie?

Nu de kruitdampen van de kredietcrisis wat opgetrokken zijn en we in een echte economische recessie terecht lijken te komen (“help we kunnen niet 4 maar slechts 3 keer op vakantie volgend jaar of anders moeten we onze tweede auto misschien wel wegdoen“) een overzicht van de verwachte gevolgen voor de advertentieuitgaven.

IAB: groei online adverteren vlakt af

20 november kwam het IAB VS met cijfers over de kwartaal groeicijfers naar buiten: PwC/IAB Internet Advertising Revenue Report. Daaruit blijkt dat ook zij voorspellen dat de groei van online adverteren afvlakt.

Quarterly $ Revenue Growth Comparison – 2000-2008 YTD

Quarterly $ Revenue Growth Comparison – 2000-2008

 

Marco Derksen voorzitter IAB Nederland zegt hierover op marketingfacts:

“Alhoewel nog steeds dubbele cijfers, is het duidelijk dat de groei afvlakt in de VS. Dat geldt ook voor Nederland waar de online mediabestedingen in het derde kwartaal van dit jaar nog een groei liet zien van 18,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2007. Ben benieuwd wat het vierde kwartaal ons gaat brengen!”

eMarketer: US online Advertising Spending by format

Toen kwam eMarketer vandaag 25 november met een onderzoek naar buiten over ‘US online Advertsising Spending, by format

“eMarketer’s revised projection, benchmarked against the latest Interactive Advertising Bureau (IAB) and PricewaterhouseCoopers (PwC) data, puts online ad spending at $25.7 billion in 2009. That is only 8.9% over the $23.6 billion that will be spent in 2008.”

August2011_eMarketer_chart1

 

In augustus toen de impact van de financiële crisis nog steeds niet werd doorzien, voorspelde eMarketer dat online advertentie uitgaven zou groeien met 14.5% in 2009.

De huidige voorspellingen zijn dat de groei langzamer gaat en dat het herstel langer zal duren.

In 2009 zullen de online advertentie uitgaven slechts groeien met 8,9% en pas in 2013 zal het eerder voorspelde groeipercentage zonder krisis weer gehaald worden.

Ook in dit onderzoek wordt in der Search weer alleen ‘paid search’ verstaan.

Marketingsherpa: Marketers Cutting Offline Tactics in Recessionary Economy

Ook vandaag kwam Marketingsherpa met een onderzoek (N=382) Waarin marketingmanagers gevraagd wordt voor welke advertentievormen ze volgend jaar hun budget zouden verhogen dan wel verlagen. De uitslag in onderstaande plaatje laat duidelijk zien dat online wint van offline. Omdat zoekmachine optimalisatie geen advertentievorm is, wordt deze zeer rendabele vorm van ’trafficgeneratie’ niet meegenomen in de vraagstelling. Feitelijk wel juist maar geeft geen goed beeld want marketeers verschuiven wel degelijk budget van bv bannering naar SEO in al haar facetten.

Bron Marketingsherpa – Marketers Cutting Offline Tactics in Recessionary Economy

Daarnaast is duidelijk dat alle offline media het slechter gaan doen in 2009 volgens dit onderzoek. Alleen telemarketing in de softe vorm; telenurturing genoemd, het bellen van bestaande klanten en prospects is een offline winner maar dit is dan ook een sterk resultaat gedreven medium.

Al met al lijkt de crisis dus als winnaar online tov offline en conversie gerealteerd t.o.v. branding gerelateerd te hebben.

De prijzen van online display advertising nemen nog steeds gestaag af.met 10-tallen procenten per kwartaal. Terwijl de prijzen van bijvoorbeeld Adwords voor kwartaal 3 stijgen zoals bijvoorbeeld blijkt uit index cijfers voor de Nederlandse travelbranche.  Ook SEO zou een winner moeten zijn: het is online en resultaat gericht. Helaas komt geld voor SEO vaak uit een IT potje en niet uit een marketing potje omdat het officieel natuurlijk niet onder adverteren valt terwijl het zeker bijdraagt aan de doelen waar alle online resultaat gedreven advertentievormen voor staan: meer meetbare conversie op de site.

Ik ben erg benieuwd waar we over een half jaar staan.

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *