Help, ik moet m’n baas overtuigen van noodzaak mobiele site

Er zijn al sinds 2013 meer smartphones dan desktops in Nederland. En D-Day voor mobiele Google rankings komt eraan, zoals je weet. Dat betekend dat niet-mobielvriendelijke sites uit Google mobile gelazerd worden. Dat betekend dat langzame websites hoogstwaarschijnlijk er ook uitgeknikkerd gaan worden. Jij weet dit natuurlijk al sinds 2009 maar je krijgt je baas niet mee.

Mocht je baas nog niet overtuigd zijn, maak dan goede sier met onderstaande:

  1. vergelijk jouw site laadtijd visueel ten opzichte van een of meerdere concurrenten met deze tool; deze vidoe laat zien
  2. Verzamel in Google analytics statistieken over aandeel mobiel verkeer, dat je dus na 21 april gaat verliezen.
  3. Meet je mobiele SEO rankings en als ze zakken, alarm je baas en zeg ‘ik heb het je verteld’.

1: visualiseer de snelheid van je site met die van je ergste concurrent

Althans de site waar je baas het steeds over heeft.

Ga naar http://www.webpagetest.org/video vul een URL in van je eigen site en een URL van de concurrent en klik ‘start test’. Je kunt overigens tot wel 10 concurrenten invullen maar dat maakt de verzameling ook erg traag.

pagespeed-video

Als de tool klaar is zie je een soort stripverhaal van de laadtijd. Direct daaronder zie je een linkje ‘video’. Dan zie krijg je de visualisatie in film te zien. Download of sla de url op. Hieronder een voorbeeld: je ziet dat zodra de site geladen is deze grijs wordt om het vergelijken te vergemakkelijken.

Bedenk dat de volledige laadtijd nog niets zegt over het moment waarop de site bruikbaar is voor de bezoeker, dit kan al veel eerder zijn.

2: Verzamel in Google analytics statistieken

Maak een segment mobiel en een segment desktop-tablet aan. Bekijk het verkeer, de doelconversies en de ecommerce tranacties per segment. Concludeer hoeveel je op het spel zet.

Google Analytics Segmenten mobiel

3: Meet je mobiele SEO rankings en zie ‘de rankings in de zee zakken’

‘Sie de son in de see sakken’ zeggen ze in Amsterdam. Met SEO Effect, onze eigen SEO tool, kun je sinds een paar maanden mobile organic search rankings meten. Zoals je in onderstaande voorbeeld kunt zien is de combinatie mobiel-plaatsnaam erg krachtig. Mobiel zoeken is per definitie lokaal zoeken. Probeer eens uit welk aandeel van je zoekwoorden gelokaliseerd zijn. met name deze woorden zullen er op mobiel nu al wat andere rankings hebben. Na 21 april dus al helemaal, is de verwachting. Als je tegen die tijd je baas nog steeds niet over hebt kun je in ieder geval ‘zie je wel’ zeggen…

zoekmachine-rank-profielen

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *