Google gaat betaalde tekstlinks aanpakken

In het boek waarschuw ik er al voor: betaalde tekst links die puur het doel hebben de niet betaalde organic search resultaten positief te beïnvloeden. In Nederland kun je bijvoorbeeld bij veel startpagina dochters links kopen. In de VS zijn al langer tekst link makelaars als text-link-ads.com  en linkadage.com bezig. Onlangs zijn daar blogreviews bijgekomen zoals blogvertise en reviewme: laat een dienst of product testen en beschrijven door een betaalde blogpost met minimaal x linkjes in de post aan te maken. De goede zetten er netjes bij dat het een betaalde review is, anderen niet. In Nederland vindt je betaalde tekstlink mogelijkheden door te zoeken naar bv: “koop links ” of “koop tekstlinks “.

Al eerder werd door Google medewerker Matt Cutts aangegeven dat het verkopen van links voor webverkeer geen enkel probleem is. Als echter de links verkocht worden om puur de als backlinks een site op te stuwen in de Google zoekmachine posities, wordt het afgeraden.

In augustus 2005 blogde Matt Cutts al over paid links onder de title  SEO Mistakes: link exchange emails en in september 2005 doet hij in de blogpost Text links and PageRank uit de doeken hoe Google denkt over betaalde tekstlinks en PageRank: niet doen voor je ranking dus.

Matt kondigde onlangs naar aanleiding van SES Londen aan dat Google een aantal methoden aan het testen is om tekstlinkjes waarvoor betaald is op te sporen. Daarvoor nodigt hij lezers uit een spamreport in te vullen met het woord “paidlink” in het tekstveld.

– Sign in to Google’s webmaster console and use the authenticated spam report form, then include the word “paidlink” (all one word) in the text area of the spam report. If you use the authenticated form, you’ll need to sign in with a Google Account, but your report will carry more weight.
– Use the unauthenticated spam report form and make sure to include the word “paidlink” (all one word) in the text area of the spam report.

Matt raad aan alleen tekstlinkjes te kopen als deze voor directe traffic bedoelt zijn. Om elke verwarring hierover uit te sluiten aan uitgeverszijde van de link moet een link dus:

  • niet in indexeerbaar zijn voor Google door een:
    • redirect waarbij de tussenblz uitgesloten wordt voor indexatie via de robots.txt
    • een rel=nofollow attribute aan de link te hangen
  • duidelijk herkenbaar zijn voor de lezer als zijnde een betaalde link door een tekstje als “betaalde link” of iets dergelijks.

Matt verteld dat Google dan zijn tools en technieken testen aan de hand van gebruikersdata.  Het is nog onduidelijk wat Google met deze data gaat doen. Het lijkt me echter niet meer dan logisch dat Google deze techniek gaat gebruiken om de waarde van dit soort aangekochte links voor de PageRank en daarmee de zoekmachine posities te verminderen. een straf op basis van een gekochte tekstlink licht minder voor de hand want dan kan bedrijf B bedrijf A een hak zetten door voor bedrijf A een betaalde tekst link te kopen. Wel kan het zo zijn dat sites met offtopic links als gevolg van wederkerig linken of betaalde links minder goed geïndexeerd worden zoals Matt Cutts beschijft in zijn artikel Indexing timeline.

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *