Artikel Financieel Dagblad: Google universal search

In de reeks Expert Panel van het Financieel dagblad schreef Keesjan Deelstra hoe u uw website ook in universal search van Google kunt krijgen. Onder de title “Slim tweaken om meer uit Google te halen” verscheen onderstaande artikel.

Hoe valt er nog meer uit Google te halen?

U doet aan Adwords, de tekstadvertenties in Google. U heeft uw site geoptimaliseerd voor de niet- betaalde resultaten. Met beide krijgt u kwalitatief hoogwaardig verkeer dat converteert naar de doelen op uw site zoals u die bedacht had.

So far so good. Maar u wilt méér verkeer en betere conversie.

Hoe krijgt u meer conversies?

Allereerst moet u weten dat er in de Google-resultaten naast uw eigen website en die van uw concurrenten ook plaatjes, nieuws, video en lokale zoekresultaten tevoorschijn kunnen komen.

Zoekers kunnen dus ook op die plaatjes, kaartjes of video’s klikken. Deze leiden of naar Google Maps of bijvoorbeeld naar YouTube of een andere videoportal. We zullen hier de optimalisatie voor video en lokale zoekresultaten eruit lichten.

Google Maps

Veel zoekresultaten van Google worden verrijkt met geografische kaartjes. Ook als iemand niet lokaal zoekt, vertoont Google sinds kort zo’n kaartje met lokale resultaten. Zoekt u maar eens naar ‘makelaar’, zonder plaatsnaam erbij. Grote kans dat Google ook op deze ‘niet lokale zoekvraag’ toch een kaartje met lokale makelaars laat zien. Google ‘ziet’ waarvandaan u zoekt en bedient u met het lokale resultaat.

Maps: gratis aanmelden

Staat uw eigen bedrijf nog niet of onvolledig in deze lokale resultaten? Meld uw bedrijf kosteloos aan via het ‘bedrijvencentrum’. Deze dienst vindt u in uw Google-account onder het kopje ‘probeer eens iets nieuws’. Zorg dat u in de titel niet alleen uw bedrijfsnaam maar ook de belangrijkste zoekwoorden zet waarop u gevonden wilt worden. Dus in het bovenstaande voor- beeld: “[naam] makelaar”. Voilà: ook uw website komt in de lokale resultaten naast het kaartje voor.

Google video

Een andere blikvanger in Google-zoekresultaten zijn de video’s. Vaak zijn dit YouTube- filmpjes, maar ook filmpjes van andere portalen als Vimeo kunnen voorkomen. Om met uw eigen video in de Google-resultaten te komen moet u een populaire video online hebben over het gezochte onderwerp. Eerst een goede, grappige, informatieve of schokkende video produce- ren en deze slim tweaken voor Google. Bedenk dat naast traffic vooral branding-doelstellingen met uw video behaald worden. De optimalisatiewetten voor webcontent gelden echter ook voor videosearch. Google kan de content van de video zelf niet lezen, alleen de omringende teksten en de populariteit.

Belangrijkste optimalisatietips voor video op rij

  1. Voeg een omschrijvende titel met ‘call to action’ toe. Een pakkende titel voor uw YouTube- video werkt onderscheidend.
  2. Zorg dat het startbeeld aantrekkelijk is. YouTube laat een ‘still’ zien van de video voordat deze afgespeeld wordt. Een aantrekkelijke ‘still’ verleidt meer mensen de video te bekijken.
  3. Een zo volledig mogelijke omschrijving van de inhoud van de video beïnvloedt ook de vindbaarheid.
  4. Verzend uw video naar de juiste categorie. Logisch, maar wel doen.
  5. Gebruik de juiste sleutel- woorden (‘tags’) om uw video te beschrijven.
  6. De mening van YouTube gebruikers is ook van invloed op de ranking. Hoe meer fans zich abonneren op uw kanaal, hoe meer kijkers en stemmen.
  7. Net als voor webcontent hecht Google waarde aan het aantal en de kwaliteit van de links naar de YouTube-video. Verwijs dus met links naar de video en ‘embed’ deze ook op uw site.

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *