15 stats die kracht search bewijzen

SEO en SEA waren ooit sexy en nieuw. Inmiddels is het een bewezen techniek in de gereedschapkist van de online marketeer. ‘Social’ is nu hot en trendy. Hier 10 12 15 statistieken die bewijzen waarom search nog steeds erg belangrijk is, zo niet belangrijker is dan social…

SEO is een van de effectiefste maar ook moeilijkere lead generatie kanalen, volgens deze studie van Marketingsherpa uit 2012

SEO is een van de effectiefste maar ook moeilijkere lead generatie kanalen, volgens deze studie van Marketingsherpa uit 2012

 1. Meer dan 80 procent (82,6 procent om precies te zijn)  van de VS internet gebruikers gebruikt search. (Bron: B2B Social Media Guide, 2012)
 2. 7o procent van de zoekresultaten die gebruikers klikken zijn van organic search. (Bron: Search Engine Journal, 2011)
 3. 75 procent van gebruikers zoekt nooit verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten (Bron: Hubspot, 2013)
 4. SEO is het beste kanaal voor verkoop; 15% van de marketeers hebben bovengemiddelde conversie percentages (Bron: Hubspot, 2013)
 5. SEO is het beste kanaal voor lead generatie; 25% van de marketeers hebben een lager dan gemiddelde kostprijs per lead voor SEO (Bron: Hubspot, 2013)
 6. SEO is samen met content en ‘trade shows’ de effectiefste lead generatie tactiek. Ze is zelfs 3 x effectiever dan Sociale media. SEO is net als content en ‘beurzen’ ook 1 van de moeilijkste kanalen. (Bron: Marketingsherpa, 2012
 7.  80 procent van de zoekmachine gebruikers zegt dat ze soms, heel soms of nooit op een gesponsord zoekresultaat klikt (Bron: SEO Peace, 2011)
 8. 30% van het verkeer komt van organic search en 18 procent van het betaalde verkeer. Search is de allerbelangrijkste verkeersbron voor e-commerce sites met 48% van het verkeer. Bron Marketinglive, 2013)
 9. SEO leads (18%) zijn samen met social leads (14%) belangrijk voor leads.   Hubspot, State of Inbound Marketing, 2013
 10. Zoeken is de nr 1 verkeersbron voor websites, en verslaat social media daarmee met 300%  (Bron: B2B Social Media Guide, 2012)
 11. Voor Google gaat 18 procent van de organische kliks gaan naar de  No. 1 positie, 10 procent naar de nr. 2 positie en 7 procent gaan naar de nr. 3 positie.  (SEO Peace)
 12. 64% van de bedrijven doet SEO in huis, 8% besteed het uit aan een bureau of adviseur. 27% doet het én in huis én werkt samen met een externe. (Bron: Marketingsherpa, 2013
 13. 42 % van alle zoekers  klikt op een nr. 1 resultaat. ‘Maar’ 23% klikt een ppc resultaat. (BloggingPro)
 14. 39 procent van klanten komt binnen via search  (Bron: B2B Social Media Guide, 2012)
 15. 50 procent van de consumenten zal sneller op een zoekresultaat klikken als het merk meerdere keren voorkomt in een zoekresultaat. (Bron: Brafton, 2012)

Het blijkt moeilijk te zijn echt recente statistieken te vinden over search. Alleen die van Marketinglive en State of Inbound Marketing zijn van vorig jaar. En in veel rapporten wordt weer teruggegrepen op onderzoekresultaten uit jaren daarvoor. En het is vaak preken voor eigen parochie. Hubspot benadrukt vooral inbound marketing technieken, Conductor vooral SEO. En het gaat vaak alleen over de VS.

Tijd om ook eens een Nederlandse search studie te doen?

Disclaimer: Er is vast ook een lijst te maken waarom juist PPC of social het juiste kanaal is. Alle statistieken zijn altijd in je eigen voordeel uit te leggen namelijk.

Update dd 8 feb 2014: Emerce toonde nog een mooie infographic over marketingbudgetten 2014 vandaag nav onderzoek Econsultancy waaruit blijkt dat SEO en content marketing de grootse budgetstijging in 2014 gaan krijgen, als de respondenten hun woord houden natuurlijk.

Onderzoek Econsultancy Marketing budgets

De winners in dit onderzoek zijn SEO en Contentmarketing ten koste van paid advertising en TV.

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *