Google opent aanval op hotel en vliegticket-vergelijkers

In Nederland nog niet erg bekend maar sinds april 2014 al live in de VS: Google hotel finder. Google flight finder de andere reis vertical van Google is al langer online: deze is ontstaan na een overname van ITA in 2010. De vraag is wat de strategie van Google is met deze reis verticals en wanneer wie wat hiervan gaat merken hier in Nederland. Reisbranche bezig met SEO en Adwords: opgelet!

Google Flight finder

Als je in Google.nl zoekt naar ‘vlucht Amsterdam Pisa’ krijg je een kenniskaart te zien van een Google vertical. Daar zal de EU anti mededinging weer blij mee zijn. Eerder vocht o.a. Yelp al tegen het tonen van Google Maps resultaten omdat ze dat als oneerlijke concurrentie zagen. Een compromis is in de maak.

google/flights: vlucht amsterdam pisa

Google geeft aan dat het een gesponsorde uiting is. Dit gaat over de aanbieders in de kenniskaart, niet over de kenniskaart zelf.

google.nl/flights wat is betaald en wat niet

De kenniskaart zelf concurreert direct met bijvoorbeeld een andere vergelijkers als skyscanner en Kayak of met ticketverkopers als cheaptickets of tix.nl

In als je op een resultaat klikt, in het voorbeeld bijvoorbeeld een vlucht van KLM dan ga je naar https://www.google.com/flights en daar kan je direct een vlucht boeken bij KLM. De middelman als skyscanner of cheaptickets wordt overgeslagen.

Grappig om te zien dat Google aangeeft dat Alitalia vaak meer dan 30 minuten vertraging heeft…

Google.nl/flights: Alitalia vaak vertraagd

Nog niet overtuigd?

Zoek eens op ‘goedkope vliegtickets’: Google search toont direct een kenniskaart die je direct leidt naar vluchten vanaf Eindhoven, de thuisbasis van… Ryanair.

google.nl/flights: goedkope vliegtickets

 

Google hotel finder

De stap naar hotels zoeken is vanuit vlucht zoeken snel gemaakt. Er is vanuit Google search nog geen ‘kenniskaart’: In google.nl zie je voorlopig de gewone Google maps resultaten. In die resultaten kun je dan in een uitklapvenster zoeken naar prijzen en dit boeken bij de vergelijker.

Er vallen 2 dingen op:

  1. Je kunt direct boeken bij 3 vergelijkers: expedia, hotels.com, booking.com.
  2. Je kunt ook naar de website van het hotel (de groene link onderaan. De kamerprijs als je die direct bij het hotel boekt staat er niet bij.

google.nl maps: resultaat

Overigens heeft accor vanuit Google usa wel ‘boeken via eigen site’ aanstaan:

google maps resultaat: hotel met eigen booking prijs

Als je zoekt in https://www.google.nl/hotels/  zie je een vergelijkbare interface als google flight zoeker.

Als je nu zoekt op hotel rome zie je een veel uitgebreidere lijst:

google.nl/hotels/ resultaat Sofitel rome

Er vallen 2 dingen op:

  • De link naar de hotelwebsite is verdwenen
  • Er staan maar 2 aanbieders in

In deze lijst staan dus alleen hotels aangeboden door tussenpersonen. In de vlucht zoeker zagen we daarentegen dat het juist de vliegmaatschappijen zelf waren die erin staan en niet de vergelijkers. Je kunt overigens wel als hotel of hotelketen in deze bookinglijst terecht komen.

De toekomst van de Google Hotel finder?

De vraag is nu of Google met de hotelzoeker iets vergelijkbaars als met Google flight finder van plan is. Denk dan aan zaken als:

  • Direct tonen hotel finder kenniskaart in Google search
  • Direct boeken niet alleen via vergelijkers maar ook direct bij het hotel

Dit lijken logische stappen: Door de kenniskaart integratie jaagt Google het verkeer aan naar de hotelfinder.

En Google kan dan direct geld verdienen aan adverterende hotels. Maar ze kannibaliseren dan wel op de vergelijkers die nu –betaald- in de Google map resultaten staan. Maar als de Google hotel maps ingeruild worden voor de hotel finder kenniskaarten dan moeten de vergelijkers wel mee.

Daarnaast lijkt het voor hotels gemakkelijk gemaakt hun boekingen via Google hotel finder te laten lopen dan via Google maps.

Het kan ook zijn dat juist de vluchten zoeker uitgebreid wordt met vergelijkers. Google flight finder heeft in ieder geval één streepje voor op de vergelijkers. Ryanair wilde zijn vluchtdata nooit delen met vergelijkers als Skyscanner of Kayak maar sinds januari 2014 wel met Google flyghts.

De concurrentie tussen Google en vergelijkers is -in stilte- begonnen!

Over Keesjan Deelstra

Autheur "Handboek zoekmachinemarketing". SEO Consultant, vader van 4!

Facebook / Google+ / LinkedIn / Twitter / InternetEffect / SEO Effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *